2018. október 13-án, szombaton, kezdetét vette a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. szezonzáró lovas eseménye, az Országos Nonius Lótenyésztő Egyesülettel közösen szervezett Országos Tenyészszemle.

Reggel az egykori Ménesparancsnoki épület előtt küllemi bírálattal kezdődött a tenyészmén jelöltek szemléje, melyet a fedeles lovardában mozgásbírálat követett felvezetve és szabadon, ahol az egyes jármódok hosszát, lendületét és a szabályosságát bírálta a Bizottság.

Szikrázó napsütésben és az őszbe borult fák árnyékában Dr. Pataki Balázs kommentálta az eseményeket, részletesen elemezve a mének tulajdonságait és képességeit. A Bíráló Bizottság tagjai Faluhelyi Tibor, ifj. Barna Gergely, Bartók László, Zilahy István, Ibrányi András és Győri Zsolt voltak.

A ménvizsga ún. relévizsga, egy bizonyos határértéket kell elérniük a megszerzett pontok által, ha megfelelnek és elérik az előírt kritériumot, akkor megkapják a tenyésztési engedélyt.

A mének küllemi bírálatát sajátteljesítmény-vizsga követte a lovaspályán, ahol a Bíráló Bizottság díjhajtó feladatban vizsgálta az idomítottságot, a vérmérsékletet, az együttműködésre való hajlandóságot. A szubjektív vizsgarészeket a mének lépésének metrikus mérése követte lépésben és ügetésben, az objektív értékeléshez.

A vasárnapi vizsganap a 2018-ban született kanca- és méncsikók bemutatásával kezdődött a Lovaspályán. A három díjazott kancacsikó között a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. Nonius XIV-2 Egres nevű, februárban született, 5055 Nonius XVII-1 Nílus apaságú, 320 Nonius I-13 Nőtincs anyaságú csikója is helyett kapott.

A méncsikók közül Barna Gergelyné, eleki tulajdonos Eposz nevű és 5662 Nonius VIII-78 Torda apaságú, valamint Pappné Földesi Dóra, dévaványai tulajdonos Ede nevű, 4589 Nonius XLIX-19 Kalifa apaságú csikói jutottak az összevont csikóchampionátusba.

A csikók felvezetését követően a kancák bemutatása következett. A 3-10 éves kategóriában tizenkilenc egyedet mutattak be a felvezetők, közülük 333 Nonius-12 Sóska, Nonius-3 Zafír, Nonius-11 Zuzmó, Nonius XIII-11 Babóca és Nonius XIV-13 Berta tenyésztője és tulajdonosa a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. A Bíráló Bizottság Nonius-11 Zuzmót tartotta a legjobbnak. A 10 éven felüli kategóriában két mezőhegyesi kancát, 322 Nonius I-2 Nellit és 3878 Akitos Nonius-43 Jázmint láthattuk, melyeket a Bíráló Bizottság díjazott.

A csikóchampionátust Nonius XIV-134 Eperke, 5055 Nonius XVII-1 Nílus apaságú kancacsikó nyerte. Tenyésztője és tulajdonosa: Bartolák Gáborné, Gerendás.

A hat bemutatott mén közül kettő a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. lova volt, Nonius XIV-25 Bálint és Nonius XIV-10 Bajor, mindkettő megkapta a tenyésztési engedélyt.

Sportpályafutása végén, ünnepélyes keretek között búcsúztattuk el a kiváló Nonius XVII. Nutria-23, 13 éves kancát.

Délután, a már hagyománnyá vált kettesfogathajtó akadályverseny következett, a XIII. Kozma Kupa, melyen 10 fogat mérte össze tudását a Papp János által épített akadálypályán. A fogathajtók ostoraikon kis fekete szalaggal emlékeztek a múlt héten elhunyt Galambos Sándor kocsikészítőre.

Az első fordulóban öt fogat teljesítette hibátlanul a pályát, majd az összevetésben Deli Dániel, a Makó Silver L.E. versenyzője Csanádpalota Nonius-162 Ali és Nonius-128 Otelló lovaival hibátlanul, 150,64 időeredménnyel megnyerte a versenyt.

A legeredményesebb mezőhegyesi fogat a Juhász Károly által hajtott Nonius IV-15 Toszka és Nonius-20 Zemplén páros volt. Az eredményt Mitykó Zsolt polgármester különdíjjal jutalmazta.