Gazdaság

Az állami vagyon megóvása, az állattenyésztés és a növénytermesztés egyes ágaihoz kötődő képzési feladatok összehangolt végrehajtása, a történelmi magyar lófajták génállományának megőrzése, a lovasturizmus fejlesztése, valamint Mezőhegyes és térsége foglalkoztatási helyzetének javítása érdekében megszületett a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.

Növénytermesztés

Cégünk egyik alaptevékenysége a szántóföldi növénytermesztés. A növénytermesztésen belül, annak szakmai csúcsát jelentő, vetőmagtermesztés az az ágazat, amelynek sikeressége nagyban meghatározza a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság eredményességét.

Búza, árpa, hibridkukorica vetőmagvak termelése folyik cégünknél. Hagyományosan a legnagyobb nemzetközi fajtatulajdonosok állíttatják itt elő a világ minden táján értékesítendő vetőmagjaikat. Az itt felhalmozott szakmai tudás és technológiai háttér, biztos alapot nyújt arra, hogy mindezt a legmagasabb minőségben tehessük meg, partnereink megelégedésére.

Lótenyésztés

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. azon kevés ménesek egyeike a világon, amely 4 lófajta kitenyésztésével büszkélkedhet.

A napóleoni háborúk során az osztrák császári hadak a francia rosiéres-i ménesből több fiatal mént zsákmányoltak, köztük egy Nonius nevű világospej anglo-normann mént is, melyet 1816-ban Mezőhegyesre osztottak be. Apja angol félvér, apai nagyapja angol telivér, anyja egy normandiai kanca, angol telivér unoka.

Mezőhegyesen 2011-től újra tenyésztünk ügető fajtát. Az ügetőtenyésztés beindításához olyan kancák vásárlása volt a cél, melyek új vért hoznak hazánkba, az import mellett szólt az is, hogy a jenelegi létszám növelése mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a versenyzés növekedési pályára állhasson.

A Mezőhegyesi Sportló tenyésztés elindítása után 18 évvel az 1980-as Moszkvai Olimpián a magyar csapat IV. helyezett lett. A csapat mindhárom lova és a tartalék ló is mezőhegyesi tenyésztésű volt

Napjainkban Mezőhegyesen a fenti fajtákból a Nóniusz és a sportló fajta, valamint az ügető fajta tenyésztése folyik. A másik két fajtát az 1961-évi átszervezéskor áthelyezték más ménesekbe, ahol a fajta fenntartása és tenyésztése mind a mai napig folyik.

Szarvasmarha-tenyésztés

A mezőhegyesi szarvasmarha-tenyésztés 1860-ban kezdődött a szürke marha tartásával, majd 1879-től tejtermelő tehenészet kialakításával.

Holstein-Fríz

A tisztavérű Holstein-Fríz tenyésztés 1975-ben vette kezdetét, amikor az USA-ból importáltak 500 db vemhes és szűz üszőt törzskönyvezett állományból.

Tenyésztési célunk a magas tejhozam jó beltartalommal, a kiváló funkcionális küllem és az egészséges állomány, amely megfelel a modern kor technológiai elvárásainak.

A magas termelés mellett cél, hogy a csúcsgenetika révén olyan szaporodási mutatókkal rendelkező állományt állítsunk elő, amely alapot ad a tenyészállat-értékesítésre is. Egy tejelő állomány célja a jövedelemtermelés, a tenyésztési koncepció kidolgozásánál ezt tartjuk szem előtt. Tenyésztési koncepciónk, hogy olyan csúcsbikákat használjunk fel, amelyek biztosítják az egészséges tejtermelést, alkalmasak a jövő fejőrobotjai támasztotta követelményeknek, és kihasználjuk a genomvizsgálatok fejlődést gyorsító hatását.

Szolgáltatások

Lóértékesítés

A következőkben cégünk értékesítésre szánt lovait mutatjuk be fontosabb adataival és fotóival.

Lószaporítóanyag-értékesítés

Upgrade apja Hearthbreaker aki az év ménje díját nyerte el 2016-ban jól ismert díjugrató ló, a 2016-os évben a WBFSH díjugrató fedezőmén világranglista 12. helyén áll. 

Vetőmag- és terményértékesítés

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság 1957 óta foglalkozik különféle vetőmagok előállításával…

Takarmányértékesítés

Feltöltés alatt… 

Mezőgazdasági gépi szolgáltatás

A folyamatosan megújuló erő- és munkagépparkunk lehetővé teszi a hatékony és költségtakarékos mezőgazdasági technológiák alkalmazását.

Tejértékesítés

A Ménesbirtok közel 10 éve biztosít a város , a majorok és a környező települések lakosságának friss, hűtött, extra minőségű tejet.