Mezőhegyesi nóniusz ötösfogat vitte körbe vasárnap Balatonfüreden az Anna-bál szépét, aki az idei évben a Békés megyei Mezőkovácsházáról származó, Budapesten élő Tóth Kinga Zoé lett. Az ötösfogatot a készenléti rendőrség díszegysége kísérte, a fogatot a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. fogathajtója, a tavalyi Magyar Bajnok, Papp János hajtotta.

Tóth Kinga Zoé első udvarhölgye a kecskeméti Kanizsai Magdolna, második udvarhölgye pedig a veszprémi Kovácsics Virág lett a 193. balatonfüredi Anna-bálon. A bál szépe nemrég diplomázott, az Anna-bálra párja kísérte el.

A Mezőhegyesen 200 éve kitenyésztett és tenyésztett eredeti nóniusz-állományból származó lovak alkották az idei évben is a mezőhegyesi ötösfogatot. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. munkatársa, a tavalyi kettesfogathajtó Magyar Bajnok, Papp János és munkatársai a lovakat mezőhegyesi nehézveretes sallangos díszszerszámmal szerszámozták fel, Cziráky típusú hintóba fogták be Nonius-20 Zemplént, Nonius-10 Zsinatot, Nonius 11-Zuzmót, Nonius IV-15 Toszkát és Nonius IX-20 Rokkát. A segédhajtók – Juhász József  és Juhász Károly – pedig a ménesbirtok díszkocsis ruháját viselték. A Készenléti Rendőrség díszegysége is Mezőhegyesi nóniusz lovakkal vett részt a rendezvényen.

Az első Anna-bált egyébként 1825 júliusában rendezték Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával.

A balatonfüredi bálok hamar országos hírűvé lettek, neves személyiségek fordultak meg rajtuk, többek között Széchenyi István, Wesselényi Miklós, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór és Blaha Lujza. Újabb lendületet 1954-től kapott az Anna-bálok szervezése Balatonfüreden.

Fotó: Tóth Endre
Szöveg: Cseh-Lakos Ilona