Bizottsági ülést követően zárt üléssel vette kezdetét a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének kihelyezett ülése. A közgyűlés a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság meghívására érkezett Mezőhegyesre, a tanácskozás helyszíne a Zöld terem volt.

Lázár János, a  mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos napirend előtti felszólalásában partnerséget ajánlott Békés megye vállalkozóinak, gazdáinak. A Ménesbirtokot olyan nemzeti értéknek nevezte, amelyet szükséges a jövőben is megtartani állami kézben és kétharmados törvénnyel is védelmezni. A politikai nézetkülönbségeken felülemelkedve ebben minden képviselő egyetértett. Kormánybiztos Úr a mezőgazdaság korszerűsítésében a zászlóshajó szerepét szánja a Ménesbirtoknak, amelynek öt éven belül hazánk legjobb agrárvállalkozásává kell válnia, sőt európai szinten is mintagazdaságként kell működnie. A mezőgazdaság, az élelmiszeripar területén meglévő lehetőségeket, a munkaerő-tartalékot fel kell tárni, ezzel párhuzamosan modernizálni kell a gazdaságot, szükséges fejleszteni az öntözőrendszert, a képzéseket, kibővíteni a Ménesbirtok társadalmi szerepvállalásának körét.

A napirendi pontok tárgyalását követően Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója tartott előadást a Ménesbirtok múltjáról, jelenéről és a folyamatban lévő beruházásokról. Tarkó Gábor, a Ménesbirtok iskolájának igazgatója a közeli nyitott lovardába invitálta a résztvevőket, ahol a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium belovagló tanulói tartottak színvonalas bemutatót Sovák Péter szakoktató irányításával. A bemutató közben igazgató úr beszélt a képzési kínálatról, a beiskolázási számokról, a tanulószerződésekről, az elért eredményekről, valamint szót ejtett az új Agrár Campus beruházásairól és a Ménesbirtok ösztöndíjprogramjáról is.

A Hotel Noniusban elköltött ebédet követően sétakocsikázás következett,  a Ménesbirtok reprezentatív központjának megtekintése. A programot a Mezőhegyesi Helytörténeti Gyűjteményben tett látogatás színesítette, ahol a „Ménestörténet” című kiállítást tekintettük meg Nagy-György Tamás szakügyintéző szakvezetésével.

Ezek után autóbuszra szálltunk, a 11-es majori szarvasmarha telepen zajló beruházásról Janesz János állattenyésztési igazgató adott tájékoztatást. Az eseményt a 20. majori méneslátogatás zárta. A Ménesudvartól csupán 5 km-re levő külterületi ménesben található a nóniusz és gidrán törzskanca-állományunk, itt születnek a kiscsikók. A méneshajtás koronázta meg a programot, még éppen a tavaszi zápor előtt.

A jövőben is örömmel látjuk vendégül a megyei önkormányzat képviselőit, reméljük, hogy közös céljaink eléréséhez új partnereket szereztünk!

 

Szöveg: Tarkó Gábor képzési igazgató
Fotó: Zentai Péter