A tavalyi évben termékenyített kancák szempontjából a nonius fajtában 29, a gidran fajtában szintén 29, a sportló fajtában 11, a furioso fajtában 1, míg az ügető fajtában 5 csikót várunk a 2019-es évben. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. 2019-ben elsőként született csikója nonius fajtájú volt. Február 6-án éjszaka jött világra a fekete színű méncsikó. Apja: Nonius XVII-1 Nílus „A” vonalas fedezőmén, anyja: Akitos Nonius-33 Júlia  nevű kanca.

Az év második csikója gidran (a fajtájában az első) fajtájú volt. 2019. február 8-án hajnalban született egészséges kancacsikó. Apja: Gidran XI-33 (Sárarany) „A” vonalas fedezőmén, anyja: Gidran XXIII-39 (Mimóza). A csikók kondíciója, egészségügyi állapota megfelelő.

A sportló fajtába tartozó egyedeknél az ellések a márciusi hónapban kezdődnek majd, az ügető fajtával együtt.

A csikónévadás fajtánként eltérő. Év szerint ABC sorrendben haladva, a nonius fajta esetében ebben az évben „F” betűvel, a sportló fajtájú egyedek „P”, míg az ügetőknél „D” betűvel kezdődő nevet kapnak a megszületett csikók. Ettől eltérően a gidran fajta esetében a született csikók anyjuk, míg a megszületett méncsikók apjuk kezdőbetűjével kapják meg a hívónevüket.

A megszületett csikókat a Magyar Készenléti Rendőrség is megtekintette, mivel a februári hónapban érkeztek hozzánk, abból a célból, hogy szemrevételezzék a 3 éves nonius fajtájú csődöröket. Az együttműködés 5 évre nyúlik vissza, melynek során minden évben a Készenléti Rendőrség által támasztott követelményeknek megfelelő egyedeket megvásárolják és rendészeti célra hasznosítják. Az együttműködés folyományaként a Készenléti Rendőrség jelenlegi lóállományának több, mint felét nonius fajtájú egyedek alkotják, melyek tőlünk származnak.

Szöveg: Volentics Bálint megbízott lótenyésztési osztályvezető
Fotó: Tóth Endre István ügyintéző