A magyar Készenléti Rendőrség (továbbiakban KR) és a Nemzeti Lovas Díszegység lóállományában szép számmal találunk mezőhegyesi nóniuszokat, kipróbált és jól bevált fajtának számít a rendfenntartásban. Lovaink iránt más nemzetek rendőrei is érdeklődnek, a belga KR már a gidránokat is szolgálatba vette, visszajelzésükben pozitívan értékelik a fajtát. Az edzésükről, szolgálatba állásukról felvételeket is kaptunk, ezeket szeretnénk most megosztani önökkel.  Az együttműködés előzményéről Janovszki Mariann állattenyésztési és külkapcsolati referens árult el nekünk részleteket.

2016-ban a belga KR küldöttsége a Cseh Köztársaságba látogatott és látták az ottani lovasrendőrség munkáját, a csehek rendőrló-állományában lévő mezőhegyesi nóniuszok felkeltették az érdeklődésüket. 2017 márciusában fel is vették velünk a kapcsolatot lóvásárlás szándékával. Nyolc lovat kívántak tőlünk vásárolni a megadott szempontok szerint: 165 cm marmagasság, 3-6 év közötti, elsősorban herélt és alapvető tréningen átesett, belovagolt ló legyen, emellett szigorú egészségügyi feltételeknek is meg kellett felelni. A rendőrlovak kiválasztásakor kiemelten fontos további szempontok a jó állóképesség, stabil idegrendszer, higgadt és bátor viselkedés, a tanulásra fogékonyság. A belga KR nem csak a rendfenntartásban, de díszegységben is kívánja őket alkalmazni. Lóval járőröznek a városokban, a tengerpartokon és az erdőségekben, határvonalakon is. Határvédelemre a hazai KR is kiváló eredménnyel alkalmazza a mezőhegyesi lovakat.

A Belgiumból érkező megkeresésről tájékoztattuk a magyar KR-et, ők pedig örömmel felajánlották a segítségüket a kapcsolatfelvételben. Ez hamarosan meg is történt, 2017 nyarán a belga és a magyar KR delegációja már együtt jött el hozzánk Mezőhegyesre. Megtörtént az első tapasztalatcsere, a vendégeink megismerhették milyen gyakorlat szerint zajlik a hazai rendőrló-állomány kiválasztása, ezért ők kifejezetten hálásak is voltak, alkalmazták is a javasolt szempontokat. Ezen látogatás alkalmával derült ki hogy Belgiumban a rendőrség kancaménest is tart fenn, ezáltal szóba került a heréltek mellett a kancák értékesítése is. A lovaink eladásakor előnyben részesítjük a magyar KR-et, de a jó kapcsolat érdekében már voltak olyan egyedek amiket bár kiválasztottak, átengedtek a belgák részére. Ehhez hasonló eset volt amikor egy bizonyos lovat kiválasztott a cseh KR, azonban egy finanszírozási probléma miatt ez meghiúsult. A szóban forgó ló a belgáknak is nagyon megtetszett, és több körben is egyeztettünk a csehekkel az új vásárló félről, „szinte az engedélyüket kértük arra, hogy eladjuk a belgáknak ők pedig jó szívvel átengedték.”

A belga KR beszámolt számunkra a rendőrlovak felkészítési gyakorlatáról is: Nem messze a tartási helyüktől terül el egy erdő ahová előszeretettel viszik a lovainkat jártatni és edzeni, terepgyakorlatokat végezni. A fedeles lovardájukban speciális gyakorlatoknak és különböző zajhatásoknak is kiteszik az egyedeket, hogy felkészültek legyenek a szolgálatra és a váratlan helyzetekre.

Belgiumban a díszegységben színek szerint vannak szelektálva a lovak, ezért amikor újra meglátogattak minket 2018-ban bemutattuk számukra a hazatért gidrán ménest. Úgy döntöttek kipróbálják. „A visszajelzések alapján úgy tűnik nagyon elégedettek nem csak a nóniusz hanem a gidrán fajtával is.”

Szöveg: Nagy-György Tamás szakügyintéző