1. Főoldal
  2. Hírek
  3. 1188 kilométer, 2 iskola...

2019. február 18-án és 19-én Páll László növénytermesztési igazgató úrral és Balogh Jánossal, a hibridkukorica kézi munkaerő-szükséglet koordinátorával Erdélybe utaztunk. Első úti célunk Csíkdánfalva volt, ahol a Petőfi Sándor Iskolaközpontban tartottam szülői értekezletet. A szülők nagy számban vettek részt, érdeklődők voltak. Rövid prezentációban mutattam be a Ménesbirtok iskoláját és azt a környezetet, ahová a nyári Birtoktáborra várjuk az erdélyi gyerekeket; majd bővebben a táborról esett szó. A hibridkukorica-termesztés kézi munkálatairól Páll László növénytermesztési igazgató úr és Balogh János koordinátor adtak részletes tájékoztatást. A csíkdánfalvi székely tanulók az elmúlt évben is részt vettek a címerezőtáborban. Rendkívül fegyelmezetten, nagy odafigyeléssel és szorgalommal dolgoztak, ezért idén még több szabadidős programmal, plusz juttatással várjuk Őket vissza Mezőhegyesre. A tábor ideje alatt olyan szakmai programokat is szervezünk, amelyek a Petőfi Sándor Iskolaközpont tanulóinak nyári gyakorlatába beszámíthatók. Erről együttműködési megállapodást írtunk alá Kajtár Csaba iskolaigazgató kollégámmal, aki mindenben támogatja törekvéseinket. Mint elmondta, a csíkdánfalvi gyerekek jó véleménnyel tértek haza Mezőhegyesről. Követendő példának tartja, hogy a tanulók nyári gyakorlatuk egy részét Magyarországon tölthetik, ahol a szakmai programok és a munka mellett színes szabadidős programok várják őket, és nem mellesleg pénzt is kereshetnek a családjuknak.

Második úti célunk a gyergyószentmiklósi Batthyány Ignác Technikai Kollégium volt, ahol újabb szülői értekezletet tartottunk. A fogadtatás itt is hasonló volt, hiszen a gyergyói gyerekek is dolgoztak már Mezőhegyesen. Örömmel fogadták a hírt, hogy mind az anyagi juttatás, mind a szállások felszereltsége, mind a szabadidős programkínálat területén előrelépés történik, sokan már most jelentkeztek a Birtoktáborra. Dr. Farkas Zoltán igazgató úrral is aláírtuk az együttműködési megállapodást, a Kozma tanulói meghívást kaptak a 2019. április 8. és április 12. között megrendezésre kerülő Batthyány Napok rendezvényre. A meghívást köszönettel elfogadtuk és már ma dolgozni kezdtünk a rendezvényre kiírt fotóversenyre. Az Igazgató Úr meghívott bennünket vacsorára, majd az iskola kollégiumában szállást is biztosított számunkra.

Erdélyi utunkat mind a Cég, mint az Iskola szemszögéből nézve sikeresnek ítélem. A nyári munkákra legalább 120 fő diákot toboroztunk. Az együttműködési megállapodásoknak köszönhetően a Birtoktábor szakmai programja évről-évről bővülni fog, fontos lépéseket teszünk ezáltal azon cél irányába, hogy a Tangazdaság valóban mintagazdaságként működjön. A jövőben arra fogunk törekedni, hogy a most megszületett keretszerződéseket valós tartalommal töltsük meg, és hosszú távú, élő kapcsolat alakuljon ki a három iskola között.

Szöveg és fotó: Tarkó Gábor képzési igazgató
Fotó: Páll László növénytermesztési igazgató