A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. elsőként a Gépállomáson és a 11-es majorban létesít napelemparkot – tudtuk meg Turbucz Péter beruházási és fejlesztési vezérigazgató-helyettestől.  „Hosszadalmas és kitartó ügyintézést követően a Nemzeti Közművek Áramhálózati Kft. engedélyt adott, hogy a Mezőhegyes külterület 0454/8 hrsz. és a Mezőhegyes belterület 1017 hrsz. területen létesítendő napelemparkunk a közcélú hálózatra rácsatlakozhasson.”

Kerekes Vivien beszámolt róla, hogy a következő lépés, aktuális feladat a csatlakozási tervek elkészítése. „A 11-es majori tervezésnél nagyon kell ügyelnünk arra, hogy az új szarvasmarha telepen alkalmazott robottechnológia rendszerében ne okozhasson zavart a napelempark. Ehhez alapos egyeztetés és speciális tervezés szükséges.” – emelte ki a Cég környezetvédelmi mérnöke.

„Mintagazdaságként példát szeretnénk mutatni a tiszta napenergia hasznosításában, hiszen a természet védelmét és a környezettudatos gondolkodást vállalati víziónkban is megfogalmaztuk.” – foglalta össze a munkafolyamat végső célját a vezérigazgató-helyettes.

Szöveg és fotó: Tarkó Gábor képzési igazgató