„Orgonahangok zengve hogyha búgnak…”

/Fr. Schiller/

A mezőhegyesi katolikus templom orgonája feltehetőleg Anton Dangl aradi orgonaépítő mester munkája, a templom építésekor 1844-1845-ben épült a templomba. A klasszicista házban egy manuálos, nyolc regiszteres kis mechanikus hangszer található. Dangl és fiának cége fogalommá vált az idők folyamán. Legnagyobb, épségben megmaradt orgonájuk az aradi neológ zsinagógában található. „1893-ban a cég készítette a budavári főtemplom (Mátyás-templom) egyik korábbi orgonáját is” – tudtuk meg a mezőhegyesi hangszert megáldó Bajnai Beke István esperes-plébánostól. A Historia Domus (háztörténet) beszámol róla, hogy hangszer többször volt részlegesen javítva, de teljes felújítása nem történt meg. 1918-ban rendelet érkezett, hogy az ónból készült orgonasípokat hadi célokra be kell szolgáltatni, ám ezt végül nem hajtották végre. A szakértők szerint az orgona az eredeti sípjaiból van összeállítva.

Dr. Kasuba Róbert plébános elmondta, hogy az évek során a hangszer olyan rossz állapotba került, hogy a liturgikus funkciókat sem tudta ellátni. „Az egyházközség tavaly segítségért fordult a hangszer megmentése érdekében Lázár Jánoshoz, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztoshoz. Kormánybiztos Úr anyagi segítséget ígért és adott, így az orgonát több mint 2 millió forintos keretből felújíttattuk.” A munkát Sipos István orgonaépítő és -javító mester végezte nagy gonddal és odafigyeléssel. „Hiszem és vallom, hogy ez a szakma egyedülálló módon ötvözi az iparosságot és a művészetet. Az orgona az egyetlen hangszer, ami méltó a szakrális zene kifejezésére.” – olvashatjuk a hangszerész önéletrajzában. „A megvalósításban nagy szerepe volt a helyi önkormányzatnak, Mitykó Zsolt polgármesternek, valamint a templom kántorának, Nagy Károlynénak is. Sok segítséget kaptunk a helyi szakképző iskola igazgatójától, egyházközségi képviselőnktől, Tarkó Gábortól. A hangversennyel méltó módon adtuk át a megújult hangszert a híveknek.” – emelte ki Plébános Úr.

A fantasztikus koncert olyan elhivatott fiatal művészek tolmácsolásában hangzott el, mint Dóbisz Áron orgonaművész a Szegedi Király-Kőnig Péter Zeneiskola tanára. Áron sikeresen koncertezik itthon és külföldön egyaránt. Nemzetközi orgonaversenyeken Szegeden I., Rómában és Temesváron II. díjat nyert. Több darabban közreműködött Samodai Bence János trombitaművész, aki legutóbb egy országos trombitaversenyen ért el I. helyezést. Koncz Regina szoprán énekművész előadása felejthetetlen, valóban szakrális élmény volt a hallgatóság számára. A repertoárban többek kötött Bach, Albinoni és Mozart művei szerepeltek. A felújítást követően a hangszer legalább újabb 150 évre szolgálni fogja a híveket.

A teljes koncert megtekinthető az alábbi linkre kattintva:

https://www.youtube.com/watch?v=rn2FpZ5zYEk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR14Djt7LlC0BoQbF4JWsIdnpxVQSLKo5hdvOAXkTiJWATc6XO9m3P0UFfM

Szöveg: Tarkó Gábor képzési igazgató
Felhasznált irodalom: dr. Kasuba Róbert: A mezőhegyesi Szent György Plébániatemplom orgonájának történetéből. Mezőhegyes, 2019.
Fotó: Hájas Gábor technikus, József Attila Általános Művelődés Központ
Video: dr. Kasuba Róbert plébános