A hibridkukorica-termesztésnek komoly kézimunkaerő-igénye van. Isaszegi Norbertet, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. termelési vezérigazgató-helyettesét kérdeztük.

– Milyen munkákat kell elvégezni a kukoricaföldeken?
– Társaságunk 2265 hektáron termeszt hibridkukoricát, 1591 hektáron kell kézi munkálatokat végezni: kapálást, idegenelést, fattyazást, címerezést, utócímerezést, valamint az apasorok kivágásának az ellenőrzését.

– Kik vállalják el a nehéz munkát? Hogyan alakul a bérük?
– Elsősorban a mező­he­gye­siek és a környékbeli települések lakossága körében hirdetjük, ám eddig mindössze 650 hektárt vállaltak. 125 ezer forint/hektár a nettó munkabér átlagban. Emeltük 25 százalékkal a díjazást, ám nincs kellő számú jelentkező.

– Honnan tud további munkaerőt bevonni a Ménesbirtok?
– Társaságunk szakképző iskolát is fenntart. Tarkó Gábor igazgató – a hagyományokat felelevenítve – beillesztette az iskola pedagógiai programjába a „Birtoktábort”. Ez nem egy szimpla címerezőtábor. Munka mellett szakmai programokat kínál a gyerekeknek a nyári gyakorlatuk idejére, s lesz rendkívül gazdag szabadidős programkínálat is. A táborra 80-100 diákot várunk Mezőhegyesről és a környékről. Az iskola együttműködési megállapodást kötött több erdélyi iskolával, onnan további 150 diák érkezhet a táborba. A táborra az érdeklődők a kozmamhegyes.sulinet.hu oldalon regisztrálhatnak. Sajnos, még így sem fogunk rendelkezni a feladat elvégzéséhez szükséges munkaerővel! További jelentkezéseket várunk Szügyi Róbert vetőmag osztályvezető kollegánál a +36 30 445 9451-es telefonszámon.

Forrás: Csete Ilona: Javában tart a toborzás, kell a munkás a mezőhegyesi földekre. BEOL.hu (2019. március 16.)
Fotó: Tóth Endre István ügyintéző