Holstein-Fríz

A mezőhegyesi szarvasmarha-tenyésztés 1860-ban kezdődött a szürkemarha tartásával, majd 1879-től tejtermelő tehenészet kialakításával.

Története

A tisztavérű Holstein-Fríz tenyésztés 1975-ben vette kezdetét, amikor az USA-ból importáltak 500 db vemhes és szűz üszőt törzskönyvezett állományból.

A fajta igényeinek kielégítésére sokat kell tennünk. Jelentős feladatokat kell megoldani a tartás, takarmányozás, tenyésztés és az állategészségügy területén.

Jelenlegi telepünk 1980-ban került átadásra, 1248 férőhellyel, kötetlen tartással, pihenőboxokkal, központi fejőházzal. Szakosított telepünkön 1998-ban épült új ellető, egy új istálló és egy 2×22-es állású Bou Matic Xpress Parallel fejőház. A trágyatároló beruházás 2008-ban készült el. A fenti dátumokból látjuk, hogy telepünk megérett a felújításra.

Jelenlegi állományunk 1100 tehén és szaporulata: 600 db növendék, 350-400 db borjú, amelyek két telepen vannak elhelyezve. Ezt az állományt 66 dolgozó látja el a takarmány kiszolgálásától a tej értékesítéséig.

Tenyésztési célunk a magas tejhozam jó beltartalommal, a kiváló funkcionális küllem és az egészséges állomány, amely megfelel a modern kor technológiai elvárásainak. A magas termelés mellett cél, hogy a csúcsgenetika révén olyan szaporodási mutatókkal rendelkező állományt állítsunk elő, amely alapot ad a tenyészállat-értékesítésre is. Egy tejelő állomány célja a jövedelemtermelés, a tenyésztési koncepció kidolgozásánál ezt tartjuk szem előtt. 

Tenyésztési koncepciónk alapján olyan csúcsbikáktól származó szaporítóanyagot használunk fel a tehénállomány termékenyítésekor -kihasználva a genomvizsgálatok fejlődést gyorsító hatását- , amelyeknek az utódai amellett, hogy egészséges kiváló beltartalmú tejtermelésre képesek, megfelelnek a jövő fejőrobotjai által támasztott követelményeknek is.

Aranytörzskönyves teheneink száma 2017-re elérte a 20-at.

Az 1994 óta megrendezett Alföldi Állattenyésztési Napok történetében a számtalan kategória díj mellett, 5 alkalommal nyerte el a Ménesbirtok által tenyésztett egyed a kiállítás tenyésztési nagydíját. Tenyésztői munkánk eredményét tükrözi a megnyert OMÉK kategória díj és nagydíj is.